Koppling med lampor

Hej! Här kommer några bilder från vår grupps labb!
Här^ ser man hur det lyser när vi har kopplat in en lampa med två sladdar i ett batteri!
Här^ är innan labben börjar!
Här^ har vi kopplat in en sladd till en lampa.
Här^ har vi kopplat in en annan sladd i den andra lampan.
Här^ har vi kopplat in en sladd mellan de två lamporna. Lamporna lyser.
Här^ ser man hur de två lamporna lyser.
Hälsningar Labbis och hennes grupp!

Georg Ohm

Vem var Georg Ohm?

Georg Ohm upptäckte mätningsenheten för resistans och han fått en matematisk formel uppkallad efter sig; Ohms lag.
Han föddes den 16 mars 1789 i Erlangen i Tyskland. Han dog den 6 juli 1854. Han blev 65 år gammal. Han var tysk fysiker när han dog.

Kopplingar

Först kopplade vi in två sladdar i ett batteri och sen i en lampa. Lampan lös.

Sen satte vi sladdarna på gem som vi satte på batteriet istället för att sätta sladdarna direkt på batteriet. Lampan lös.

Sen satte vi en sladd på en ståltråd och satte den på batteriet och den andra sladden direkt på batteriet. Lampan lös.

Sen satte vi en koppartråd mellan den andra sladden och batteriet medans ståltråden satt kvar. Lampan lös.

Lampor

På alternativ 1 så lös lampan.
På alternativ 2 lös också lampan.

Lampan lyser!!

När vi kopplade in några sladdar i ett batteri till en lampa och lampan till en strömbrytare så lyste lampan. När vi sen höll in strömbrytarknappen så slocknade lampan. Det blev lite tvärtom..... hihi. :)

Det var ganska kul.

Grupp: Marcus, Vania (jag), Monia och Ida.

Berättelse om EL!

Av: Vania (jag), Caroline och Amanda.
Bert - elektronen
Och hans resa genom sladden.


När Bert föddes var han bara en minielektron. Hans föräldrar, Urban och Gärtrud var väldigt stolta över att ha en sån bra minielektron som son. Bert började skolan och lärde sig hur man ska åka genom en sladd som han skulle göra när han hade gått färdigt skolan. Det gick några elektron-år och Bert hade slutat skolan. Nu började hans resa genom sladden. Redan nästa dag hade han packat sin tandborste, sagt hej då till Urban och Gärtrud och var på väg mot bussen där alla hans kompisar, som också skulle börja sin resa genom sladden, satt. Han vinkade till sina föräldrar en sista gång och gick in i bussen till sina elektron-kompisar. Bussen åkte iväg mot isolatorn som var kopplad till sladden. Innan Bert skulle åka iväg i sladden fick han sova en natt i isolator-lägret. Nästa morgon var han jättenervös för vid lunchtid skulle han åka iväg i sladden. De fick träna jättemycket innan. Till slut blev klockan tolv. Nu var det samling vid sladdingången. Bert stod längst fram med sin kompis Kurt. Chefen stod framför alla och höll ett tal. När talet var slut sa han:
- Giiiivakt! 1-2-3-4, 1-2-3-4 marsch in i sladden!
Och Bert gick tillsammans med Kurt in i sladden. När han tog första steget på sladden kände han att han sögs in i sladden och PLUPP! Så började Berts resa genom sladden. Det gick riktigt fort men efter ett tag vande han sig och slappnade av. Efter några timmar tittade han på klockan och såg att det var kväll. Han borstade tänderna och somnade.

SLUT!

RSS 2.0