Film om Atomer

MATERIENS FASER

  • Vatten kan upplösas i ånga och det kan skäras och sågas som is.
  • Vatten uppträder i tre faser. Det är Flytande, Fast och Gas. Faserna kallas Is, Vatten och Ånga.
  • Det finns en fjärde fas också. Den kallas Plasma.
  • Den Fasta formen av vatten kallas Snö eller Is. Fasta ämnen har Form och Volym. Fasta saker är uppbyggda av Molekyler som består av Atomer. Molekylerna vibrerar lite men kan inte fara iväg hur som helst. I fasta ämnen är Molekylerna ordnade i mönster. Det är dom mönstrena som bestämmer hur den fasta formen ser ut.
  • I en Vätska finns inget MolekylMönster som bestämmer hur det ska se ut så det blir rinnande. Viskositet är ett mått på hur trögflytande en vätska är.
  • Gaser har ingen bestämd form och ingen bestämd volym. Man kan komprimera gas så att det blir mindre och tätare. Gas kan också expandera, sprida ut sig och bli större. Ju varmare en gas är desto snabbare rör sig molekylerna. Och ju snabbare molekylerna rör sig desto mer plats tar dom. Därför är en varmluftsballong lätt och kan flyga. Om man komprimerar gas så kan man använda trycket till arbete, t.ex. en spikpistol.
  • Boyles lag = Boyles lag säger att trycket hos en gas är omvänt proportionellt (om man ökar det ena så minskar det andra) till temperaturen. Det betyder att när trycket ökar så minskar temperaturen och tvärtom.
  • Guy-Lussacs lag = Guy-Lussacs lag säger att volym och temperatur är direkt proportionella (om volymen ökar så ökar temperaturen) till varandra. Ballongen blir mindre när den blir kall och större när den blir varm.
  • Plasma = Det är materians fjärde fas. Plasma är ett energirikt tillstånd där molekyler och atomer börjar att lösas upp. Det sker i temperaturer upp till MILJONER grader.
  • Fasövergång = växlingen från en fas till en annan.
  • Smältning och Förångning = Smältpunkt: När ett fast ämne övergår i vätska. Förångning: När en vätska övergår i gasform.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0